Clean Beauty
De term Clean Beauty zingt al een tijdje rond. Het is de benaming voor alle natuurlijke, biologische en ‘meukvrije’ producten die goed zijn voor mens, dier èn voor de wereld. Perfect, zou je denken. Maar wat betekent het nou eigenlijk voor je verzorgingsproducten? En hoe kom je erachter wat er bedoeld wordt met de term ‘clean beauty’?
Welkom bij de Clean Beauty Community
Toen ik het in eerste instantie tegen kwam dacht ik direct ‘Yes! Dat is wat voor mij!’. Want; ik ben gek op producten die goed voor je zijn en ik word er al helemaal blij van als ze ook nog goed voor de planeet zijn. Maar na een klein beetje meer onderzoek blijkt dat de term 'clean beauty' een vrij vage omschrijving is. Gelukkig zijn de meeste merken die zichzelf omschrijven als onderdeel van de clean beauty community ook wel echt goed voor je en zitten daar geen verkeerde stoffen in. Maar helaas zit er ook een nadeel aan deze mooie kreet.
Hoe zorg je voor de beste skincare?
De term ‘clean beauty’ is namelijk niet beschermd. Je mag het roepen over je product, of het nou klopt of niet. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld natuurlijk, groen, cruelty-free en vegan. Vaak gaat het gepaard met waarschuwingen voor iets wat je niet wil (andere stoffen worden bijvoorbeeld hormoonverstorend of kankerverwekkend genoemd). Gelukkig zijn er (best heel veel) merken die heel transparant zijn in waar ze voor staan en wat er in hun producten zit. Maar hoe scheidt je nou het kaf van het koren?
Zo zorg je dat je het beste product kiest
De allerbeste tip die ik kreeg is: lees de ingrediëntenlijst (INCI). Net als in de supermarkt is het belangrijk om te weten wat je op je huid smeert. Maar ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind het soms best lastig om de chemische namen te begrijpen. Als je chocola wil maken van wat je op je huid smeert, zul je er toch een beetje moeite voor moeten doen. Er zijn bijvoorbeeld apps ontwikkeld om je wegwijs te maken in ingrediëntenland. Ik zoek nog een goeie Nederlandse versie, maar de app Clean Beauty, INCI Beauty app, of Think Dirty doen ook hun werk. Een tweede tip die het je misschien iets makkelijker maakt: let op keurmerken voor je verzorging. Denk bijvoorbeeld aan het Europees Ecolabel, Fairtrade label of het BDIH keurmerk. En een laatste tip: maak het jezelf niet te moeilijk. Tenzij je een chemicus bent kun je niet alles weten en dat geldt zeker voor verzorgingsproducten. De filosofie die ik altijd van mijn moeder heb meegekregen werkt eigenlijk ook heel goed; voor je eten, of wat je op je huid smeert: alles met mate (behalve zonnebrandcreme)!
Liefs, G.
PS In dit blog vertel ik je meer over de claim 100 % natuurlijk! Daar zit een hele wereld achter. Of eigenlijk...