Zonnebrandcreme - hoe kies je de juiste?

Zonnebrand en zonnefilters zijn dingen we keihard nodig hebben. NZonnebrandcreme smeren op het strandu meer dan ooit. Dankzij een dunner wordende ozonlaag is de zon feller dan vroeger. Je verbrandt daardoor sneller. De andere kant is dat we ook steeds meer de gevaren van ons zongedrag zien. Gelukkig smeren we een steeds hogere factor en - dit geldt niet voor iedereen trouwens - zijn die hele dagen bakken aan het strand meestal verleden tijd.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat bruine laagje in de zomer toch wel heel prettig vind, jij niet? Dus ja, teveel smeren wil ik eigenlijk ook weer niet. Daarom is het vooral belangrijk dat we goéd smeren. Als je dat goed doet, dan is je huid je dankbaar. Nu, en vooral ook over een aantal jaar!

Wat is goed smeren dan?

Goed smeren betekent dat je let op een aantal factoren bij zonnebrand. Allereerst de stof die wordt gebruikt om de zon tegen te houden. Traditionele chemische zonnefilters slaan zich op in je huid. Daarom moet je na het smeren even een half uurtje wachten voordat je de zon in gaat. Je huid heeft tijd nodig om het op te nemen. Dan absorberen ze als het ware de stralen van de zon en voorkomen ze op die manier dat er schade ontstaat aan je huid. 

Met een mineraal - of fysisch - filter blijft de filterlaag op je huid liggen. Je mag dan ook al direct de zon in, zonder eerst te wachten. Het filter kaatst min of meer de zon terug en wordt niet eerst opgenomen in de huid. Het voordeel is dat het dan niet eerst al opgenomen is in je huid. Het blijft erop liggen (en je lichaam neemt zo minder schadelijke stoffen op). Belangrijk is daarbij wel dat je je regelmatig opnieuw insmeert. Een natuurlijk filter is gelukkig ook niet schadelijk voor je huid. Let er daarbij op dat je kiest voor een filter als zinkoxide of titaniumoxide. Filters die je in elk geval niet wil (en die nu ook langzaam verboden worden door overheden omdat ze het koraal verbleken) zijn: Oxybenzone, Octinoxate en Octocrylene. 

Ik wil geen witte waas!

Helaas is een kenmerk van die minerale filters dat ze een witte waas achter laten op je huid. Niet zo mooi en ook niet wenselijk om er als melkfles bij te lopen. Ik merk aan mezelf dat ik daardoor soms twijfel. 'Wel smeren? Of juist niet...?' Niet smeren is NOOIT de oplossing. Op de lange termijn krijg je daardoor alleen maar meer schade aan je huid. Een oplossing hierop is je zonnefilter in nano-deeltjes in je creme te doen. Maar die nano-deeltjes kunnen doordringen in diepere lagen van je huid. En we weten op de langere termijn niet wat dat betekent. De vraag is dus of dat een juiste oplossing is.

Microplastics

Dan nog heel even over microplastics in zonnebrandcremes. Stoffen die vaak in producten worden gestopt omdat ze de boel conserveren, maar echt niet goed zijn voor onze planeet. We hebben er al te veel van. Niet oké. Eigenlijk kun je hier niet kort over zijn, maar ik probeer het toch: wil je weten welke stoffen onder de noemer microplastics vallen? Download de app Beat the microbead. Die vertelt je hoe het zit. Je kunt ook letten op een label. Bijvoorbeeld Het Europees Ecolabel. Er zijn er meer gelukkig. Als je product zo'n label bevat, dan mogen er geen microplastics in zitten. Check de link van de consumentenbond onderaan dit artikel. Daar staan meer labels. 

Hoe kies ik de juiste?

Wil je zeker weten dat je goed zit? Dan kun je het beste kiezen voor een filter dat de knappe koppen hebben goedgekeurd. Als dermatologen het op hun huid smeren, dan durf ik het ook wel aan. Maar; kies vooral een groen filter, een mineraal filter. Dan zit je goed. Twijfel je? Lees de ingrediëntenlijst! Daarmee check je of je een goed filter hebt en je creme je huid blij gaat maken. Als je nog steeds twijfelt, kijk dan op het handige lijstje van de Consumentenbond onderaan deze pagina (klik op de link). Zij helpen je ook een eind op weg. Ik zal je vast een tipje van de sluier geven: deze sun cream van Loveli is heel fijn en voldoet aan alles wat je zoekt in de zonnebrandcreme!

Geniet van je vakantie!
Liefs G. 

 

Bronnen
De consumentenbond
Dr. Jetske Ultee

© 2020 - 2025 Insideoutmassage | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel